A vállalkozás

A SAS Software Art Studio jelenleg egy egyszemélyes egyéni vállalkozás. Alkalmi jelleggel együtt dolgozom más hasonló tevékenységet folytató cégekkel, grafikusokkal, szoftver fejlesztőkkel amennyiben az adott feladat jellege vagy a munka mennyisége ezt megkívánja.

Fő tevékenységünk különféle alkalmazások tervezése és fejlesztése, egyedi honlapok, webáruházak, webappok készítése az adatbázis modell megtervezésétől kezdve a grafikai és dizájn munkákon keresztül a működő kód szerver- és kliens oldali leprogramozásáig, a már működő rendszerek frissítéséig, rendszeres karbantartásáig, igény szerinti átalakításáig.

Miben vagyunk mi mások?

Először is, nagyon sok fejlesztő és online marketing cégtől eltérő módon kizárólag teljesen egyedi megoldásokat alkalmazunk minden feladathoz.

Ez azt jelenti, hogy nem használunk semmiféle tartalom kezelő keretrendszert (WordPress, Drupal, Joomla és társai), aminek következtében megoldásaink összehasonlíthatatlanul gyorsabbak és flexibilisebbek mint az ezekkel készült „tákolmányok”.
Ugyanez vonatkozik a konyhakész webes megoldásokra, mint pl. a méltatlanul népszerű webshop motorokra (Magento, WooCommerce, stb.).

Másodszor: Szinte kizárólag natív kódot készítünk.
Azaz elenyésző mennyiségű külső (harmadik fél által készített) könyvtárrendszert illetve framework-öt veszünk igénybe. Hiába nagy divat manapság, nálunk hanyagolva van az Angular, Vue, Bootstrap, Node vagy pl. a szerver oldali, PHP Laravel.
Csak nagyon indokolt esetben használunk ilyesmit.

Hogy miért jó mindez?

Fast software
  • Mert brutálisan gyors lesz a kód.
  • Mert tized akkora a natív kód mérete, így értelemszerűen annyival gyorsabban is töltődik le az oldal vagy egység.
  • Mert a kész vagy félig kész megvalósítások nem korlátoznak minket a feladathoz és a megrendelő igényeihez való 100%-osan alkalmazkodó megoldás elkészítésében.
  • Mert bármikor, bárhogyan hozzá lehet nyúlni a már kész kódhoz.
  • Nincsenek korlátok, nincsenek határok. Natív kóddal bármi lehetséges.

És, hogy miért nem jó?

Nincs ilyen.

Amiért általában nem ezt az utat választják a legtöbben, hogy lényegesen drágább a fejlesztés, sokkal hosszabb időt is vesz igénybe, így aztán kevesebb a potenciális megrendelő aki képes belátni, hogy hosszú távon mégiscsak a drágább az olcsóbb, és, hogy a minőségi munka mindig megtérül.

Bár nem szeretem győzködni az embereket (és nem is igazán szoktam, hisz bőven van megrendelésem így is), azért két igencsak szemléletes példát fel szoktam hozni amikor valakinek el kell magyaráznom a különbséget a kétféle hozzáállás között:

Építőipari példa:

Lehet ugye panelből is építkezni, meg lehet hagyományos téglából is.

Panelből gyorsan és olcsón felépül az épület. Ha jó volt a panelek megtervezése, akkor jó eséllyel műszakilag is rendben lesz – legfeljebb utólag még egy kis hekkeléssel javíthatók a kisebb hibák. Elrontani is nehezebb, hisz csak egyféleképpen lehet összerakni.

De, hogy nem ez lesz az „Épület” amiről álmodtunk, az is biztos.

Mert, hogy téglából viszont könnyen lehet ide egy boltívet, oda egy lekerekítést, emide egy kiszögellést… Itt egy kicsit megbontani, amott befalazni… Tulajdonképpen bármi megvalósítható bizonyos eléggé tág műszaki határokon belül, és tényleg csak a kreativitás szabhat gátat a dolgoknak.

Gasztronómiai példa:

pizza sclice

Az emberek alapvetően azért járnak étterembe, mert valami olyasmit szeretnének enni amit otthon anyu vagy nagymama nem tud elkészíteni. (Van persze az a kivétel amikor egyszerűen csak időhiány vagy lustaság a kiváltó ok, de akkor inkább a gyorsétterem vagy a kifőzde szokott számításba jönni.)

Mégis, mennyire felháborító lenne ha beülnénk egy menő étterembe ahol aztán kihoznak valami felmikrózott konzerv kaját? Vagy mondjuk egy pizzériában mirelit pizzát kapnánk?

Nos én mint programozó sem szeretnék soha erre a szintre süllyedni.

A WordPress azoknak való (erre is találták ki annak idején) akik szeretnének valamilyen – főleg írásos tartalmat – saját felületen publikálni, jellemzően szórakozásból, informatikai szaktudás nélkül és anélkül, hogy jelentősebb összeget kellene tolniuk az egészbe.

Nagyon sok kisvállalkozásnak is elég egy WordPress honlap amit saját maguk könnyedén be tudnak üzemelni és fel tudnak tölteni a szükséges tartalommal.

Őszintén szólva azt sem tartom ördögtől valónak ha valaki ilyen kész megoldások „beröffentésével” keresi a kenyerét, csak akkor viszont ne akarja kitenni a Michelin csillagot a homlokzatra, mert ez a legjobb esetben is a kifőzde színvonal nem pedig az éttermi.

Tehát akkor összegezve,

Mivel is foglalkozik a SAS Software Art Studio?

Olyan egyedi, főleg webet érintő szoftveres megoldásokkal amiket a legtöbb kis szoftver-fejlesztő cég vagy online marketing ügynökség nem tud megcsinálni. Ebbe beleértendő a komplett kereső optimalizálás (SEO) is természetesen. Ez utóbbiról tervezek részletesebben is írni később a Blog szekcióban.

És mivel nem?

Mint ahogy Michelangelo sem meszelt kerti budit, mi is (én is) olyasmit szeretünk csinálni ami kihívás, ami érdekes, ami egyedi. Rutinmunkákat, tartalomkezelő konfigurálást nem.

Valamint tartalom gyártást szintén nem vállalunk. Ez egy egészen más műfaj, nem programozási feladat, viszont nagyon sok profi cég van akik ezzel foglalkoznak.

« Vissza